Naglar – här är allt du behöver veta för att få snygga naglar

Naglar – här är allt du behöver veta för att få snygga naglar
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Naglar, snygga eller inte, är oftast det första du lägger märke till hos en person.

– Händerna är det vi utsätter för mest och därför det första på kroppen som åldras, säger Jeanette Stork på Underbara Händer Sthlm.

Här har Hälsoliv samlat allt du behöver veta om bland annat manikyr, sköra naglar och olika typer av nagelförlängning som akrylnaglar och gelenaglar.

Om naglarna mår bra så ser de också bra ut.

Att ta hand om sina naglar behöver inte vara svårt – men det finns saker att tänka på.

– Händerna är det vi utsätter för mest och därför det första på kroppen som åldras. Av den anledningen är det bra att skydda dem så mycket som möjligt med handskar, smörja naglarna med nagelolja och helst skydda naglarna med ett lack även om du inte har konstnaglar, säger Jeanette Stork på Underbara Händer Sthlm.

Jeanette Stork.

Bortsett från de hygieniska skälen så påverkar också naglarnas utseende till viss del hur personer runtomkring dig uppfattar dig.

– Har du till exempel väldigt nedbitna naglar så kan folk uppfatta dig som en stressad person. Ser de allmänt väldigt ovårdade ut så kan du också uppfattas som en slarvig och ovårdad person. Har du välvårdade naglar och händer så känner du dig dessutom oftast bättre vilket också gör att du utstrålar mer självförtroende, säger nagelterapeuten Celina Rydén som driver Celinas Naglar.

Naglar – tips och trix

Celina Rydén.

Om du inte vill, har tid eller ekonomi att lägga på naglar är det ändå viktigt att hålla dem välvårdade.

”Olja naglarna, smörj in händerna med handkräm, köp eventuellt ett överlack som lätt kan lägga på en eller två gånger i veckan, fila naglarna så att du har jämn längd på alla och använd en nagelborste tillsammans med lite vatten och tvål för att få bort smuts under naglarna. Tänk på att aldrig använda vassa föremål under naglarna då nagelbandet där är väldigt ömtåligt och skyddar nageln mot bakterier, säger Celina Rydén.

Gelenaglar

Gelenaglar skapas genom att gele (gellack är något helt annat, se längre ned) appliceras på nageln och sedan härdas under en speciell UV-lampa. Varje lager tar cirka två minuter att härda.

Fördelar: Nageln kan se väldigt naturlig ut då den går att få tunn. Gelen är inte speciellt känslig mot nagellacksremover. Gelen är i stort sett doftfri.

Nackdelar: Inte lika starka som akrylnaglar. Naglarna kan bli gula. Många upplever en brännande känsla i naglarna under härdningen i UV-lampan.

Gelenaglar går inte att lösa upp i aceton som akryl, utan man är tvungen att fila bort materialet.

Källa: Jeanette Stork på Underbara Händer Sthlm.

Akrylnaglar

Akryl är det starkaste av alla konstmaterial för naglar och passar i stort sett alla. Pulver och vätska blandas i rätt mängd och härdar sedan i kontakt med syre. Det tar 24-48 timmar för materialet att härda helt men det går att fila till formen på nageln efter bara några minuter.

Fördelar: Akrylnaglar är lätta att forma och passar också bra när en eller flera naglar är missformade. För den som vill ha riktigt långa naglar är akryl det bästa alternativet eftersom det är tåligast.

Nackdelar: Vissa upplever doften som stark och obehaglig.

Akrylnaglar löses upp med hjälp av aceton.

Källa: Jeanette Stork på Underbara Händer Sthlm.

LÄS MER: Skönhetsprodukter du redan har i skafferiet

Gellack

Gellack är en blandning mellan gele och nagellack, så kallat permanent lack. Det härdas i en UV-lampa alternativt led-lampa. Lacket är torrt när du går från salongen och blir som ett extra skydd mot nageln. Det löses upp i aceton. Håller upp till fyra veckor.

Nagelförlängning och nagelförstärkning är inte samma sak

Med en nagelförlängning förlänger man naglarna antingen med en mall och bygger ut materialet eller med en nageltipp. En förstärkning lägger man på den naturliga nageln.

Fransk manikyr

Fransk manikyr var från början en manikyr som användes på catwalken – och har trots namnet ingenting med Frankrike att göra. Numera är det en klassiker.

– Fransk manikyr handlar om att förstärka nagelns naturliga färger. Man framhäver den vita kanten och nagelbädden. Det gör man genom att använda rosa på nagelbädden och en fri vit kant som symboliserar friskhet, säger nagelstylisten Frida Selkirk som driver salongen Frida Selkirk Nailstyling i Stockholm.

Att få till en snygg fransk manikyr kräver lite övning. Är du ovan kan det vara en god idé att ta hjälp av färdiga mallar eller en bit tejp för att få till en snygg vit kant.

– Det viktigaste är att den vita linjen, som vi som arbetar med naglar kallar för smajl-linjen, är böjd. En riktigt frisk och välmående nagel har en böjd fri kant.

Hur gör man fransk manikyr

1. Ett bra baslack. ”Väljer du ett bra baslack blir det en bra yta som är lätt för dig att jobba med”.

2. Ett rosa eller beige lack. ”Måla ett lager åt gången till du fått den färg du vill ha”.

3. Vitt lack. ”Måla en bjöd linje längst ut på nageln. Beroende på lack kan du behöva måla flera varv”.

(4. Rosa eller beige lack igen. ”Vill du undvika att det blir en skarp kant, kan du måla ditt rosa eller beiga lack igen – efter att du applicerat den vita kanten. Det är en smaksmak vad man gillar. Båda varianterna är snygga”.)

5. Överlack. ”Välj ett bra, snabbtorkande överlack som kapslar in din skapelse”.

Du kan läsa mer om fransk manikyr här!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a Comment

Phone: 0728-538-866
Fax: 0728-538-866
584 32, Linköping, Sverige
Mårdtorpsgatan 27